Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka i fitness
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika żywienia i usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych; ponadto czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych. Typowymi miejscami pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest zatrudniany również w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
- oceniać jakość żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzać i zajmować się ekspedycją potraw i napojów,
- planować i oceniać żywienie,
- organizować produkcję gastronomiczną,
- planować i realizować usługi gastronomiczne.
Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie z zakresu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań i HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, które są przeprowadzane na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.