Piekarz
OPIS ZAWODU:
PIEKARZ produkuje wyroby piekarskie używając odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu. Przygotowuje ciasta na różne rodzaje pieczywa. Obsługuje maszyny i urządzenia występujące w piekarniach. Będziesz pracować samodzielnie lub z pomocnikiem. Twoje kontakty z ludźmi będą ograniczać się do pracowników zmiany. Praca bywa monotonna, wymaga wytrzymałości fizycznej. Będziesz odpowiedzialny za zdrowie konsumenta.
WARUNKI PRACY:
Będziesz pracować głównie w godzinach nocnych, a także w święta i dni wolne. Cały dzień będziesz pracować na stojąco, w pomieszczeniach zamkniętych o dużym natężeniu hałasu, wysokiej temperaturze i zapyleniu. Będziesz narażony na dźwiganie worków z mąką, przesuwanie dzieży, przesuwanie wózków z kęsami ciasta, przenoszenie lub przewożenie koszy z chlebem. Niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
KARIERA EDUKACYJNA:
Po ukończeniu szkoły, której cykl kształcenia odbywa się przez 3 lata, zdajesz zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie z zakresu kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie piekarz jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej. Piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności, gdy dodatkowo zda egzamin z kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
KARIERA ZAWODOWA:
Pracę znajdziesz w zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych. Możesz prowadzić własną piekarnię.