Cukiernik
OPIS ZAWODU:
CUKIERNIK produkuje wyroby cukiernicze. Przygotowuje różne nadzienia do ciast takie jak kremy, polewy, galaretki. Wypieka lub smaży ciasta. Będziesz pracować w zespole. W tym zawodzie ważny jest zmysł smaku, węchu oraz dotyku. Przy dekorowaniu ciast i tortów istotne są uzdolnienia plastyczne. Praca bywa monotonna, wymaga wytrzymałości fizycznej.
WARUNKI PRACY:
Będziesz pracować średnio 9 godzin dziennie. Praca może odbywać się zarówno w dzień, jak i w nocy, w zależności od wielkości zakładu i zapotrzebowania rynkowego na wyroby cukiernicze. W wielkich przedsiębiorstwach przemysłu cukierniczego jest to praca zmianowa. Praca często zaczyna się w nocy. Cały dzień będziesz pracować na stojąco lub w ruchu w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze. Niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Łatwo zmienić pracę.
KARIERA EDUKACYJNA:
Po ukończeniu szkoły, której cykl kształcenia odbywa się przez 3 lata, zdajesz zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie z zakresu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie cukiernik jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej. Cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności, gdy dodatkowo zda egzamin z kwalifikacji SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń.
KARIERA ZAWODOWA:
Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze. Możesz pracować w barach, restauracjach przy wykonywaniu deserów. Możesz także założyć własną działalność gospodarczą.