Warsztaty Gastronomiczno - Baristyczne
Dnia 23 kwietnia br. w Ośrodku H2O w Kiczycach odbyło się szkolenie, w którym uczestniczyli uczniowie z klasy 3b T i 4 T pod opieką pań Agnieszki Gorzawskiej i Agnieszki Szwamberg. Warsztaty gastronomiczne poprowadził pan Mateusz Martynek, szef kuchni, a jednocześnie absolwent naszej szkoły. Dzięki pani Katarzynie Jankowskiej zagłębiliśmy się w świat aromatycznych kaw. Uczniowie zapoznali się z pomieszczeniami magazynowymi, kuchnią właściwą oraz sprzętem niezbędnym w pracy kucharza. Mieli również możliwość przygotowania potrawy zgodnie z recepturą, którą następnie wyporcjowali i spożyli. Druga część warsztatów odbyła się w kawiarni, gdzie młodzież zapoznała się z różnymi rodzajami kaw oraz sposobami ich parzenia i podawania. Następnie, każdy z uczniów miał możliwość wykonania własnoręcznie swojej ulubionej kawy. Po szkoleniu zwiedziliśmy placówkę, po której oprowadzał nas manager pan Bartosz Tesluk. Ośrodek H2O to miejsce, gdzie mogą efektywnie spędzić czas dzieci, młodzież oraz całe rodziny. Przez cały dzień panowała bardzo miła i pełna życzliwości atmosfera. Za co serdecznie dziękujemy.
Opracowanie: mgr inż. Agnieszka Szwamberg