VIII Śląska Jesień Kulinarna
Tematem przewodnim był śledź
W dniu 29.11.2018 r. Wodzisław Śląski był organizatorem konkursu Śląska Jesień Kulinarna. W tym roku tematem przewodnim był śledź na śląskim stole w kuchni międzywojennej. Wielkie wyzwanie dla młodych kucharzy!
W rywalizacji wzięło udział 16 drużyn z całego Śląska: Wisły, Bielska – Białej, Jastrzębia, Rydułtów, Czerwionki – Leszczyn, Ornontowic, Bierunia, Katowic, Wodzisławia i oczywiście z Żor.
CKZiU reprezentowane był przez dwie drużyny:
- I - Filip Pośpiech (3bZ) i Mateusz Zieliński (3bZ),
- II - Marcin Zieleźny (3bZ) i Jakub Lewandowski (2bT)
Organizator konkursu pan Remigiusz Rączka podkreślał, że Śląska Jesień Kulinarna gromadzi wszystkich tych, którzy wyrażają zainteresowanie i kulinarny entuzjazm, szukają okazji do gastronomicznej inspiracji i chcą zaprezentować talenty swoich podopiecznych. Na podium stanęły drużyny z ZSE w Wodzisławiu Śl. (III i II miejsce), a na I miejscu uczniowie z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu. Nasza drużyna w składzie Filip Pośpiech i Mateusz Zieliński uplasowała się na wysokim V miejscu. Gratulujemy!
Opracowanie: Agnieszka Szwamberg