VII Śląska Jesień Kulinarna
Nasze pasje
W listopadzie uczniowie naszego Centrum w składzie Marta Wita z klasy 2T i Marcin Zieleźny z klasy 2bZ reprezentowali nasza szkołę na VII Śląskiej Jesieni Kulinarnej w "Ekonomiku". Tematem tegorocznego Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego w Wodzisławiu Śląskim był „schab wieprzowy”. Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie potrawy z użyciem schabu i primerby rozmarynowej.
Uczestnicy byli oceniani przez profesjonalne jury techniczne (przygotowanie stanowiska pracy, zużycie surowców, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, czystość pracy) i degustacyjne (smak, dobór składników, wygląd i aranżacja).
Poziom konkursu był bardzo wyrównany, a konkurencja bardzo duża, gdyż do konkursu przystąpiło aż 19 drużyn, również z zagranicy.
Naszym uczniom gratulujemy pomysłowości i odwagi oraz życzymy dalszych sukcesów i wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i pasji. Uczniów do konkursu przygotowały panie: Agnieszka Gorzawska i Jolanta Cebula.
Opracowanie: mgr inż. Jolanta Cebula