Uczniowskie Inspiracje Kulinarne
Wszystko to, czego potrzebuje nasze podniebienie
Dnia 21 marca 2019 r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu odbył się IV Wojewódzki Konkurs "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2019", którego tematem była "Kasza w roli głównej".
W konkursie wzięły udział drużyny 2 osobowe z 7 szkół: Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskiego w Tarnowskich Górach, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach, Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Żorach, Zespołu Szkół nr 7 w Tychach i Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3bZ: Marcin Zieleźny i Filip Pośpiech. Chłopcy przygotowali burgera jaglano-buraczanego oraz pancake'a z kaszy manny, guacamole owocowe i mus twarogowy. Jurorzy podkreślili potencjał chłopaków i pochwalili ich za wyśmienity smak przygotowanych dań. Dziękujemy naszym młodym kucharzom i życzymy im wytrwałości i powodzenia w następnych konkursach.
Pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskiego w Tychach, II miejsce zdobyła potrawa przygotowana przez uczennice Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach, a trzecie miejsce danie przygotowane przez uczennice Technikum nr 3 w Sosnowcu.
Opracowanie: Sylwia Rośczak