Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego
Dzień Ziemniaka 2016
Dnia 16 listopada br. roku w naszej szkole odbyła się już trzecia edycja konkursu kulinarnego. Tym razem głównym bohaterem był ziemniak. Zmagania pod nazwą "Dzień Ziemniaka" zorganizowane zostały przez panie: Agnieszkę Szwamberg, Jolantę Cebulę i Agnieszkę Gorzawską. W konkursie wzięło udział pięć drużyn z klas: 1bT, 2T, 3bT, 4T i 2bZ. Rywalizacja polegała na przygotowaniu trzech porcji potraw z wykorzystaniem ziemniaka. Uczniowie oceniani byli nie tylko za walory organoleptyczne, ale również za oryginalność, pomysłowość, estetykę podania i technikę wykonania. Jury obradowało w składzie: pani wicedyrektor Sylwia Maruszczyk, pani pedagog Aneta Mrowiec, pan Robert Kuś - kucharz i właściciel domu przyjęć Ro-Jo oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:
- I miejsce dla Aleksandry Werner i Renaty Baron za przygotowanie batatów oraz sałatki z kurczakiem i granatem,
- II miejsce dla Agnieszki Malcharek i Patrycji Wiencek za przygotowanie sufletu z ziemniaków,
- III miejsce dla Magdaleny Jendrysik i Pauliny Karczyńskiej za przygotowanie frittaty.
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za zaangażowanie i przygotowanie interesujących potraw, a zwycięzcom gratulujemy!
Opracowanie: mgr inż. Agnieszka Szwamberg