Pracownia Obsługi Gości
Dnia 23 stycznia br. w naszym Centrum odbyło się uroczyste otwarcie Pracowni Obsługi Gości. W miejscu tym będą się uczyć uczniowie klas technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia te przygotują ich do prawidłowego dobierania:
- metod i technik obsługi gości dopasowanych do rodzaju usług gastronomicznych,
- zastawy i bielizny stołowej,
- urządzeń i sprzętu do wykonywania tych usług.
Pracownia jest wyposażona w profesjonalną ladę barową oraz niezbędne urządzenia i sprzęt: piekarnik, płytę grzewczą, zmywarkę, lodówkę, kuchenkę mikrofalową, blender barmański, wózek kelnerski, podgrzewacz talerzy oraz zastawę i bieliznę stołową. Oficjalnego otwarcia pracowni dokonał Prezydent Miasta Żory Pan Waldemar Socha. W uroczystości wzięli udział również: doradca Prezydenta ds. Infrastruktury – Pan Bronisław Pruchnicki, przedstawiciele Wydziału Edukacji – Pani Naczelnik Bożena Dąbrowska i Pani Anna Uszyńska - Janikiewicz, Naczelnik Wydziału Infrastruktury Miejskiej i Inwestycji – Pani Anita Materzok, przedstawiciel Zespołu Strategii i Rozwoju Miasta - Pani Iwona Kapustka oraz przedstawiciele Cechu Rzemiosł Różnych w Żorach – Podstarszy Cechu Pani Aniela Gałach i Sekretarz - Pan Emanuel Świerczek. Miło nam było również gościć Dyrektora byłego Zespołu Szkół nr 1 – Pana Andrzeja Pierchałę. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego reprezentowali: Dyrektor - Pani Beata Kuźnik, Wicedyrektorzy - Panie Sylwia Maruszczyk i Agnieszka Niedobecka, Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu - Pani Bożena Długosz, Doradca Zawodowy - Pan Damian Lejta oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Imprezę otwarcia pracowni przygotowały panie: Jolanta Cebula, Agnieszka Gorzawska i Agnieszka Szwamberg wraz z uczniami klas 1, 2 i 3 T oraz klasy 4 T. Uroczystość poprowadziła Izabela Szewczyk z klasy 3b T, dekoracją stołów i obsługą kelnerską zajęły się Jolanta Kucz z 3b T i Sylwia Słabik z 2 T. Pokaz barmański wykonała uczennica klasy 1b T Martyna Niesterok. Poczęstunek przygotowały Paulina Roszak i Gabriela Przeliorz z 4T, natomiast deser w postaci tarty dyniowej był dziełem Kingi Szulik i Agaty Wuzik z 2 T. Dziękujemy bardzo wszystkim uczniom za pracę włożoną w zorganizowanie tej uroczystości.
Opracowanie: mgr inż. Agnieszka Szwamberg