Dzień Buraka
Konkurs kulinarny
Dnia 21 listopada 2017 roku w naszej szkole odbyła się już czwarta edycja konkursu kulinarnego. Tym razem głównym bohaterem był burak. Zmagania pod nazwą "Dzień Buraka" zorganizowane zostały przez panie: Agnieszkę Szwamberg, Jolantę Cebulę i Agnieszkę Gorzawską. W konkursie wzięło udział sześciu uczniów z klas: 2bT, 3T i 2bZ. Rywalizacja polegała na przygotowaniu trzech porcji potraw z wykorzystaniem buraka. Uczniowie oceniani byli nie tylko za walory organoleptyczne, ale również za oryginalność, pomysłowość, estetykę podania i technikę wykonania. Jury obradowało w składzie: pani pedagog Aneta Mrowiec, pan Robert Kuś - kucharz i właściciel domu przyjęć Ro-Jo, pan Piotr Hulim - kucharz restauracji Rojanka oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Po burzliwych obradach wyłoniono zwycięzców:
- I miejsce dla Marcina Zieleźnego z klasy 2bZ za przygotowanie buraka nadziewanego mięsem i pieczarkami z dodatkami: puree z kalafiora, gotowane brukselki i karmelizowany ananas,
- II miejsce dla Patrycji Wiencek z klasy 3T za przygotowanie ciasta z buraków,
- III miejsce dla Agnieszki Malcharek z klasy 3T za przygotowanie buraka nadziewanego mięsem, papryką i pomidorami.
Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawiczego w Żorach.Uczniom biorącym udział w konkursie dziękujemy za zaangażowanie i przygotowanie interesujących potraw, a zwycięzcom gratulujemy.
Opracowanie: mgr inż. Jolanta Cebula